Nieuw met stip (2): Voor Nederland (VNL)

Paul Lucardie | 28 november 2016 | in: De Hofvijver

De tweede aflevering van deze serie is gewijd aan de partij Voor Nederland (VNL).

VNL werd op 28 mei 2014 opgericht door de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, die beiden de fractie van de PVV hadden verlaten omdat ze sommige standpunten van die partij te extreem maar ook (in sociaaleconomisch opzicht) te links vonden. In een korte beginselverklaring beschreven ze de nieuwe partij als 'klassiek-liberaal': 'wij streven naar meer vrijheid, meer welvaart en meer veiligheid'. De partij betitelde zichzelf ook als 'netter dan de PVV, rechtser dan de VVD'.

Een aantal Statenleden van de PVV sloot zich bij VNL aan. In april 2015 benoemde het bestuur de geschorste advocaat Bram Moszkowicz tot lijsttrekker - overigens tegen de zin van Bontes, die onmiddellijk aftrad als partijvoorzitter. Laurence Stassen, die eerder voor de PVV Statenlid in Limburg en lid van het Europees parlement was geweest, volgde hem op. Lang zou het leiderschap van Moszkowicz niet duren: januari 2016 kreeg hij ontslag wegens gebrek aan toewijding. In augustus wees het bestuur een nieuwe lijstaanvoerder aan: Jan Roos, journalist bij PowNews en GeenStijl en de belangrijkste woordvoerder van de referendumcampagne tegen het verdrag van de EU met Oekraïne.

Eerder verschenen:
Nieuw met stip: de politieke beweging DENK

Laatst gewijzigd: 18-03-2017 12:43:50