Informatie voor de media

Op deze website wordt ‘kant-en-klare’ informatie aangeboden over de Nederlandse politieke partijen die:

  • in de Tweede Kamer en/of het Europees Parlement zitten of hebben gezeten;
  • aan de verkiezingen hebben deelgenomen maar niet zijn verkozen in de Tweede   Kamer of het Europees Parlement;
  • die alleen bij de Kiesraad ingeschreven staan (‘proto-partijen’) of hebben gestaan.

Daarnaast is er van een aantal provinciale partijen informatie opgenomen.

Elke partij (die te vinden is onder ‘politieke partijen’ in het navigatiemenu, of via het alfabet in de grijze balk eronder) heeft een startpagina, waarop alle beschikbare gegevens en documenten op overzichtelijke wijze te vinden zijn. Op deze startpagina wordt verwezen naar actuele informatie over de partijen (contactgegevens, personen, organisatie, websites en dergelijke), waarbij vaak ook chronologische overzichten beschikbaar zijn (van de ledentallen of de partijvoorzitters bijvoorbeeld).

Van de partijen die in de Tweede Kamer zitten of hebben gezeten, is ook een historisch overzicht beschikbaar (zie ‘partijgeschiedenis’). Van de partijen die vanaf het begin van de jaren tachtig in het parlement vertegenwoordigd waren, zijn er de zogeheten ‘jaaroverzichten’. Hierin worden de ontwikkelingen binnen een partij in een bepaald jaar door de medewerkers van het DNPP beschreven. Het is de bedoeling dat de achterstand die deze jaaroverzichten als gevolg van externe factoren vertonen (ze lopen tot en met 2007), de komende tijd worden weggewerkt.

Afgezien van deze actuele en historische informatie zijn via de startpagina van elke partij ook de digitale documenten toegankelijk gemaakt, voor zover het DNPP daarover beschikt – zoals hun verkiezings- en beginselprogramma’s, statuten en reglementen, verkiezingsaffiches, of artikelen uit de wetenschappelijke tijdschriften. Ook zijn hun websites hier te vinden, voor zover door het DNPP gearchiveerd (vanaf 2001).

Naast de startpagina zijn de informatie over de partijen alsmede de digitale documenten ook via de zoekmachine te vinden. Wanneer u een woord in de zoekbalk intypt, wordt daarmee full text door de pagina’s van de website en de digitale documenten gezocht. Via de selectie van de database of het materiaalsoort kan de zoekactie desgewenst worden beperkt. Wanneer u alleen maar naar informatie op de website zoekt (en geen digitale documenten wilt inzien), dan kan dat door bij geavanceerde opties bij ‘database-selectie’ de optie ‘informatie over partijen op deze website’ aan te vinken. Als u hier klikt, staat alles automatisch goed voor zo’n zoekactie .


Voor informatie of voor commentaar kunt u contact opnemen met het DNPP; Gerrit Voerman of Simon Otjes kunnen u te woord staan.

Laatst gewijzigd: 17-03-2016 11:28:05