Informatie voor scholieren

Op deze website kun je deels ‘kant-en-klare’ informatie over de Nederlandse politieke partijen vinden – niet alleen die in de Tweede Kamer hebben gezeten, maar ook de partijen die het niet zover hebben geschopt. Op de site wordt ook verwezen naar bronnenmateriaal van deze partijen, zoals hun verkiezings- en beginselprogramma’s, statuten en reglementen, of artikelen uit hun wetenschappelijke tijdschriften. Dit zijn vaak lange documenten, waaruit je niet eenvoudig wijs wordt.


Informatie zoeken

Wil je snel informatie over een politieke partij (bijvoorbeeld hun adres, wie de politiek leider is, hoeveel Kamerleden ze hebben, of hun geschiedenis), zoek dan op de website. Je kunt de partij waarover je meer wilt weten vinden in de horizontale balk bovenin het scherm, via de letters van het alfabet. Bij de meeste partijen vind je ook een partijgeschiedenis, die een historisch overzicht biedt van de ontwikkeling van een partij.

Je kunt ook in de zoekmachine van de website zoeken, door op 'geavanceerd zoeken' te klikken en bij ‘database-selectie’ de optie ‘informatie over partijen op deze website’ aan te vinken. Dan wordt er alleen op de website naar informatie gezocht, en niet in de zogeheten ‘repositories’, waarin al het bronnenmateriaal te vinden is. Als je hier klikt, staat alles automatisch goed voor zo’n zoekactie.

Ook de website Parlement & Politiek van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) heeft korte, handzame overzichten van de Nederlandse politieke partijen. Je kunt ook daar je geluk beproeven. Daar vind je ook veel gegevens over Nederlandse politici.
 

Gedrukte publicaties en posters

We worden vaak gebeld door scholieren met de vraag op het DNPP de gedrukte verkiezingsprogramma’s van de partijen heeft, of hun affiches. We hebben daar vaak wel een exemplaar van, maar die zijn niet bedoeld om naar anderen toe te sturen (je kunt ze wel bij ons in Groningen vinden in onze bibliotheek). Voor die gedrukte publicaties en de posters moet je bij de partijen zelf zijn; de post- en e-mailadressen en telefoonnummers staan op deze site vermeld op de hoofdpagina van elke partij.

Je kunt op het DNPP wel de digitale versies van veel publicaties en posters van de partijen vinden. Ook dat kan via de hoofdpagina van elke partij, of kijk anders bij het overzicht van de verschillende soorten publicaties (‘documenten’) onder ‘geavanceerde opties’ bij zoeken. Zo kun je ook de websites van de partijen en van een aantal politici vinden, die we vanaf 2001 hebben bewaard.
 

Contact opnemen met het DNPP

Mocht je de informatie die je zoekt niet kunnen terugvinden op onze website of heb je andere vragen, dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

Laatst gewijzigd: 10-09-2012 10:10:25