Kabinetsformatie 2017 (blog)

Woensdag 12 april, dag 28 formatie:
De onderhandelingen die voor morgen gepland stonden gaan niet door, omdat GroenLinks-leider Klaver er niet bij kan zijn. Zijn moeder werd vanochtend met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waarna Klaver meteen vertrok en 's middags afwezig was. Oud-partijleider Bram van Oijk nam de rest van de dag de honneurs waar. Volgens informateur Schipper kan Klaver niet gemist worden, waardoor de onderhandelingen pas na de Paasdagen worden voortgezet.

Woensdag 29 maart, dag 14 formatie:
Informateur Edith Schippers ontving vandaag de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dit zijn naast de vier lijsttrekkers ook Halbe Zijlstra (VVD), Pieter Heerma (CDA), Wouter Koolmees (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Na afloop van de eerste onderhandelingen gaf Schippers te kennen dat de vier partijen er naar streven om voor de zomer een nieuw kabinet geformeerd te hebben.

Dinsdag 28 maart, dag 13 formatie:
Tijdens het eerste Kamerdebat van de nieuwe Tweede Kamer werd het verslag van verkenner Edith Schippers behandeld. Alle fractievoorzitters kwamen aan het woord over het formatieproces en de uitslag van de verkiezingen. Aan het eind van het debat werd het advies van de verkenner door een meerderheid van de Tweede Kamer overgenomen en werd Schippers vervolgens benoemd tot informateur. PVV, SP, PvdD, SGP en FvD stemden tegen de benoeming, de andere acht partijen waren voor.

Maandag 27 maart, dag 12 formatie:
In een brief aan de Tweede Kamer bracht Edith Schippers verslag uit van haar bevindingen als verkenner voor een nieuw te vormen kabinet. Hierbij gaf zij het advies om een informateur van VVD-huize te benoemen, met als opdracht te onderzoeken of er een stabiel kabinet mogelijk is van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers gaf in de brief ook aan dat zij beschikbaar is als informateur. Een dag eerder werd door verschillende landelijke media al geschreven dat Schippers informateur zou worden.

177

Afbeelding: Verkenner Edith Schippers biedt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib haar verslag aan (bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal)

 

Donderdag 23 maart, dag 8 formatie:
Verkenner Edith Schippers ontving vandaag Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, en net als zij lid van de VVD. Broekers-Knol sprak geen voorkeur uit voor een coalitie, maar gaf wel aan dat het ‘handig, nuttig en comfortabel voor de stabiliteit’ is wanneer de regering in de Eerste Kamer een meerderheid heeft. Ook vonden er ‘verdiepende gesprekken’ plaats tussen de verkenner en Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Jesse Klaver. De vier lijsttrekkers gaven aan dat ze willen onderzoeken of een stabiel kabinet met hun partijen mogelijk is.

Woensdag 22 maart, dag 7 formatie:
De PVV gaf aan een nieuw gesprek met Edith Schippers te willen waarbij de VVD en het CDA zouden moeten aanschuiven om te praten over een rechts kabinet. Mark Rutte en Sybrand Buma benadrukten hierop dat zij niet met de PVV wilden regeren. Geert Wilders gaf in een reactie aan het ‘arrogant en ondemocratisch’ te vinden dat de VVD en het CDA 1,3 miljoen Nederlanders negeren.

Dinsdag 21 maart, dag 6 formatie:
Verkenner Edith Schippers maakte bekend dat ze verder gaat praten met VVD, CDA, D66 en GroenLinks om te bezien of deze partijen open staan voor een coalitie. In de gesprekken die de lijsttrekkers vervolgens indicidueel met Schippers voerden toonden zij zich bereid om op donderdag 23 maart met elkaar te spreken over mogelijke onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. De lijsttrekkers erkenden echter dat er grote inhoudelijke verschillen bestaan tussen hun partijen. Mocht uit deze gesprekken blijken dat er een mogelijkheid is om een coalitie te vormen, dan zullen de vier partijen over een aantal dagen de onderhandelingen starten met de informateur. Edith Schippers heeft op dezelfde dag uitstel gekregen voor haar formateursverslag, deze zal nu op maandag 27 maart worden aangeboden.

Maandag 20 maart, dag 5 formatie:
Edith Schippers ontving vandaag als verkenner alle dertien lijsttrekkers. Vrijwel alle partijen zien een kabinet waarvan de kern bestaat uit de VVD, het CDA en D66 als meest voor de hand liggende optie. Om een meerderheid in de Tweede Kamer te verkrijgen zal er nog een vierde partij bij de onderhandelingen moeten aanschuiven, waarbij GroenLinks en de ChristenUnie het vaakst werden genoemd door andere partijen. Het meest opvallende voorstel kwam van Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij sprak de voorkeur uit voor een zakenkabinet met CDA’er Pieter Omtzigt als minister-president.

Zaterdag 18 maart, dag 3 formatie:
Op een bijeenkomst van de politieke ledenraad van de PvdA in Utrecht gaf partijleider Lodewijk Asscher te kennen dat zijn partij niet zou moeten meeregeren in een centrumrechtse coalitie. Tachtig procent van de aanwezige partijleden stemde hiermee in.

Donderdag 16 maart, dag 1 formatie:
Na een overleg tussen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en de dertien lijsttrekkers werd Edith Schippers, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benoemd tot verkenner. Schippers werd door de VVD voorgedragen en de andere twaalf partijen stemden unaniem in met de benoeming. Als verkenner zal Schippers onderzoeken welke partijen samen een regering zouden kunnen vormen. Tot 23 maart heeft Schippers de tijd om gesprekken te voeren met de partijleiders, daarna zullen haar bevindingen tijdens een debat in de Tweede Kamer worden behandeld.

Woensdag 15 maart:
Vandaag vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De VVD van Mark Rutte werd de grootste partij met 33 zetels. De grootste verliezer was de PvdA van Lodewijk Asscher, die maar liefst 29 zetels verloor en er 9 overhield. Grote winnaar was Jesse Klaver zijn GroenLinks met maar liefst 10 zetels winst. Ook de PVV, het CDA en D66 behoorden tot de winnaars van de verkiezingen.

 

Tabel uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2017

 

Partijnaam

Zetelaantal 2012

Zetelaantal 2017

Verschil

VVD

41

33

-8

PVV

15

20

+5

CDA

13

19

+6

D66

12

19

+7

GroenLinks

4

14

+10

SP

15

14

-1

PvdA

38

9

-29

ChristenUnie

5

5

 

PvdD

2

5

+3

50PLUS

2

4

+2

DENK

-

3

+3

SGP

3

3

 

FvD

-

2

+2